Preloader

Ders çalışırken odağımı nasıl koruyabilirim?

Sınav Hazırlığında Okul Dışı İlave Destek Almalı Mıyız?

Sınav sürecine yüksek motivasyon ve tüm odağımızla başlıyorsak bile zamanla yorulmamız çok doğaldır. Çok ve yoğun ders çalışmak bir süreden sonra sizi bunaltabilir ve odak sürenizi büyük ölçüde azaltabilir. Elbette bu durumun çözümü, bu sıkıntımıza yenik düşüp çalışma süremizi ve performansımızı kısarak tüm günü TikTok izleyerek geçirmek değil. Artık çalışacak enerjimiz kalmadığında bile kendimizi motive edecek, bizi masanın başına tekrar oturtacak yöntemler bulabiliriz.

1. Belirli Hedefler Belirleyin

Çalışmaya oturmakta zorlanıyorsanız masanın başına oturduğunuzda spesifik hedefler belirleyin. “Bugün çok çalışacağım, bu konular kesinlikle bitecek.” demektense, “Bugün x kadar test çözüp bu konuyu anlamaya çalışacağım, vaktim kalırsa şu derse de bakacağım.” gibi bir yaklaşım edinmek, masanın başına oturtmanızı kolaylaştıracaktır. Belli bir çalışma düzeni edindikten sonra tekrardan hızlanabilirsiniz. Koçlukta hep hatırlatırız, unutmayın ki az da olsa bir şeyler yapmak ve çabalamak her zaman hiç başlamamış olmaktan iyidir.

2. Fiziksel Aktivite Yapın

Bu konuyu çoğu öğrencinin dikkate almadığının farkındayız ama gerçekten birazcık yürüyüş ya da hafif bir egzersizin psikolojik sağlığınız üzerindeki etkisinin hafife almayın. Kısa molalarda ailenizle, arkadaşınızla veya kendiniz yapacağınız kısa bir yürüyüş kan dolaşımızı arttırır; temiz hava, kafanızı toplamanıza yardımcı olur ve sizi zihinsel olarak dinlendirir. Özellikle yorulduğunuz ve stresinizin arttığı bu bahar aylarında ODTÜ ormanında bir yürüyüş sizi sakinleştirmekte büyük rol oynayacaktır. Koçluk öğrencilerine genelde yoruldukları dönemler öğrenciye göre, örneğin, 2 haftada bir yarım gün mola verip yürüyüş yapmalarını öneririz.

3. Çalışma Alanınızı Optimize Edin

Çalıştığınız odayı dikkat dağıtıcılardan arındırın. Odanızda ders çalışıyorsanız mutlaka her sabah yatağınızı toplayın, kıyafetlerinizi yerleştirin ve odanızdaki bulaşıkları, çöpleri vb. toplayın. Temiz ve düzenli bir odada çalışmak, dikkatinizi toplamak ve odağınızı yönlendirmek açısından çok önemlidir. Ders çalışma performansınızı arttırması açısından imkanınız varsa rahat bir masa ve sandalye tercih edin. Özellikle vaktimizin çoğunu masa başında geçirdiğimiz bu dönemde rahat ve sırt desteği olan bir sandalye edinmek hem konfor hem de sağlık açısından çok önemlidir.

4. Telefonda Geçirilen Vakti Azaltın ☹

Bu kısmın ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz ama maalesef başarıya giden yol biraz da telefon ve sosyal medya kullanımını kısmaktan geçiyor. Bazı öğrenciler bu dikkat dağıtıcıyı tamamen ortadan kaldırmak için tuşlu telefon kullanmaya geçse de telefon kullanımını azaltmak için de opsiyonlar var. Mesela dersinizin bölünmemesi için bildirimleri kapatıp sadece belli kişilerden acil durumda gelebilecek şekilde düzenleyebilirsiniz. Sosyal medya için uygulama kısıtlayıcılar kurup ve gerçekten bu sınırlara uymaya çalışabilirsiniz. Günde, kendinize sosyal medyada vakit geçirmek için kısa bir süre ayırsanız bile arkadaşlarınızla haberleşmek, konuşmak size iyi gelebilir. Eğer bunlara hiç uyamıyorsanız, telefonunuzdan dikkat dağıtıcı uygulamları silip veya kısıtlayıp telefonunuzu ve diğer elektronik eşyalarınızı ders materyali olarak kullanabilirsiniz. Mesela bilgisayarınızı ve telefonuzu ders videoları izlemek, iyi kaynaklar araştırmak ve koçluk derslerinize girmek için kullanabilirsiniz. Son olarak, telefon kullanımınızı, ekran sürenizi düzenli kontrol ederek takip edebilirsiniz, eğer ekran süreniz beklediğinizden fazlaysa bahsettiğimiz tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.

Post Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YKS'nin zorlu yolculuğunda senin yanındayız. Göbekli Koç olarak, hayallerine giden yolda seni desteklemek, motive etmek ve başarıya ulaştırmak için buradayız. Bize katıl, geleceğini birlikte şekillendirelim!

© 2024 Copyright Göbekli Koç | Serin was here.