Nihayet beklenen an geldi ve sınava bir hafta kaldı. Öğrencilerin bu süreçte tepkileri, hissiyatları, stres düzeyleri ve bunu yönetme şekilleri çok farklı oluyor.Koçlukta son haftada, öğrencilerimizde en çok yetersizlik hissiyatı, panik ve birikmiş stresin ani dışavurumunu gözlemliyoruz. Ve doğal olarak her YKS öğrencisi gibi bu süreci nasıl yöneteceğinizi bilemiyor olabilirsiniz. Bunu sizin gibi tüm öğrenciler yaşıyor, hatta kendi dönemlerimizde biz koçlarınız bile yaşadık. Peki son hafta ne yapmalıyız?
Artık yüzüp yüzüp kuyruğuna geldiğiniz bu süreçte bu stresi yaşamanız çok doğaldır. Hatırlamakta fayda var ki zaten çok çalışıp iyi bir yere girmeyi hak ettiğiniz ve emeklerinizin karşılığını almak istediğiniz için bu stresle baş başa kalıyorsunuz. O yüzden belki bu stresi yeterince hazırlanamadım diye yaşıyorum diye düşünmektense altında yatan sebebi sık sık kendinize hatırlatın. Bu son haftada sıkıştığınız ve bunaldığınız anlarda haftaya bu saatlerde özgür olacağınızı, artık YKS’nin bitmiş olacağını ve güzelce dinleneceğinizi fark edin. Son haftada ne yetişecek ne yapacağım demek yerine haftaya nihayet bitiyor demeye çalışın.
Şimdi gel gelelim, son hafta nasıl çalışılmalı?
Öncelikle koçlukta, son haftalarda eğer ki konularınızın yetişmeyeceğine eminseniz soru çıkması garanti ve size kolaylık + çalışma süresi olarak en çok net getirecek konulara bakmanızı tavsiye ederiz. Eğer son hafta hala tam yetişmeyen konular varsa onları bitirmeye çalışmakta, özellikle de video izleyerek, okuyup tekrar edilerek anlaşılabilecek konulara bakmakta fayda var. Ama son hafta çok yoğun, çok uzun ve bitiremezseniz ya da anlamazsanız sizi çok strese sokacak konulara eğer ki çıkması çok çok yüksek ihtimal değilse bakmanızı önermeyiz. Çünkü her şeyden önce sınava psikolojiniz ve motivasyonunuz iyiyken girmeniz gerekiyor. Şu ana kadar çalıştığınız kadarını iyi yapabilmek için yetişmeyen konulara ya da tam oturmayan derslere hayıflanmaktansa şu ana kadarki çalışmanızın hakkını vermeniz çok önemli. Asla çıkmış sınavları çözmeden YKS’ye girmeyin. Kursunuzda ya da okulunuzda farklı yayınlar çözülüyorsa ve siz hiç çıkmış sınav çözmediyseniz koçlukta en az 2-3 tane çıkmış sınavı kendiniz çözmenizi öneriyoruz. Son hafta deneme ağırlıklı ilerleyerek mümkünse her gün TYT veya AYT çözmelisiniz. Deneme çözmenin yanı sıra son tekrarlarınızı, özellikle TYT Din gibi sözel ve ezber gerektiren konuları tekrar etmenizi öneriyoruz.
Çok stresli bir öğrenciyseniz sınavdan önceki son cuma ders çalışmamalısınız. Yapamadığınız sorular sizi gerecek ve sınavdan önce paniğe sevk edecekse mutlaka son cuma ailenizle ve arkadaşlarınızla sınavdan hiç bahsetmeyerek sakin bir gün geçirmenizi öneririz. Yürüyüş yapabilirsiniz, yemeğe çıkabilir, film izleyebilir ve alışveriş yapabilirsiniz. Kendinizi sakinleştirecek ve iyi hissettirecek aktiviteler yapmaya çalışın.